Wie bepaalt jouw keuze?

Je stormt binnenkort de poort uit van je middelbare school. Feestje! Maar weet jij al welke werkschoenen je later wil gaan aantrekken? Doe jij helemaal je eigen zin of spelen externe factoren mee in jouw zoektocht naar ‘de job van je leven’?

DSC_4149

Interesse voor een bepaalde studie-inhoud primeert meestal. De goesting om je in een job of studie te storten brengt je bij een bepaalde studierichting of werkplek. Maar een heleboel andere factoren trekken ook aan je mouw. Soms heel duidelijk, soms subtiel. Media-aandacht bijvoorbeeld. Een gehypet tv-programma doet het aantal inschrijvingen stevig boomen. Ooit steeg het aantal studenten dat voor dierenarts ging dankzij programma’s die het wel en wee volgden van briesende nijlpaarden, exotische aardbeikikkers en gebrilde muspapegaaien. Of hun vrienden in de zoo. Nu heersen de kookprogramma’s op je televisie. Geen zender zonder ‘huiskok’. Dikke kans dat de interesse voor de culinaire sector ook in de inschrijvingen te zien is.

Het Radio 1-programma Hautekiet vroeg bij het begin van dit academisch jaar (september 2012) aan experten en luisteraars naar nog meer factoren die impact hebben op je studiekeuze. Wat blijkt? Campagnes voor bepaalde richtingen kunnen laatstejaars soms overtuigen, maar ook de job- en salariskansen sturen studenten naar een studierichting of job die misschien niet hun allereerste keuze is. Dat houdt wel wat risico in: als je je laat overtuigen door jobkansen en salaris, heb je meer kans om je studie niet af te maken. Verder kunnen ook de studie en voorkeuren van ouders en vrienden én het advies van CLB en leraren een stevige duw in de (juiste?) studierichting zijn. En vanaf dit jaar kan je niet meer voorbij aan ‘Roadies’, dat is overduidelijk. Toch?

Reacties zijn gesloten.