Wat is Roadies?

40 weken, 40 jobs. Die opdracht kregen schoolverlaters Hanne en Brecht voor het project Roadies. 

Brecht Herteleer en Hanne Reumers, beide afgestudeerd in het secundair onderwijs in juni 2013, werkten vanaf 1 augustus 2013 voor Roadies. Een schooljaar lang ontdekten zij wat er zich afspeelt op de werkvloer van 40 verschillende jobs. Op maandag ontdekten ze pas ’s ochtend welke job ze die week moesten testen. Op elke werkvloer werden Brecht en Hanne begeleid door een coach, een man of vrouw die de job al jaren uitvoert en alles vertelt over zijn/haar passie en ervaringen. De coach legde zijn/haar job een week in de handen van de twee jongeren. Brecht beet zich 100% vast in de job. Hanne ging daarenboven op zoek naar de verhalen achter de schermen. Gewapend met fototoestel en pc brengt zij een levendig verslag uit over elke werkervaring. De avonturen van Brecht en Hanne kon je volgen via deze site, op Twitter, Instagram en Facebook, en in verschillende media zoals Metro, Joepie, Iedereen Beroemd  …

Met het uitstekende Onderwijskiezer, de SID-in’s (studieinformatiedagen) en diverse andere initiatieven is er geen gebrek aan informatie over studiekeuze. Maar wanneer je als leerling in het secundair onderwijs moet kiezen welke richting je wil volgen, weet je zelden hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Roadies laat een heel gamma jobs aan bod komen, en informeert jongeren over de talenten die ze moeten ontwikkelen voor bepaalde jobs, de arbeidsomstandigheden, de sfeer op de werkvloer,… Kortom: het leven na het diploma. Zo kan de keuze voor een bepaalde richting bewuster gemaakt worden. De naam van het project staat dan ook symbool voor de weg die jongeren afleggen, de keuzes en kruispunten en onderweg levenslang leren.

De boodschap van Hanne en Brecht aan alle andere jongeren is duidelijk: “Doe het nu zelf”. Door een job te testen, ontdek je hoe het er werkelijk aan toe gaat op de werkvloer. Dit stappenplan helpt hen hierbij. Zo is Roadies een leidraad voor jongeren, leraren en begeleiders om een bewustere studie- of beroepskeuze te maken.


Roadies is binnen het Ministerie van Onderwijs en Vorming een project onder de leiding van Klasse en Maks!, in samenwerking met VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) en DBO (Dienst Beroepsopleiding), gesteund door ESF (European Social Fund).

Heb je vragen over Roadies, of heb je een voorstel om samen te werken, aarzel dan niet om ons te contacteren.