Hoe vang jij je droomjob?

De vacature van je leven gevonden? Eindelijk staat de job open waar je echt toekomst in ziet? Euforie en adrenaline gieren door je lijf. Je sprint naar je computer en… dan? Solliciteren lijkt vaak even moeilijk als het lastigste examen wiskunde in het kwadraat. Check deze stappenlijst en neem vlot de eerste sprong: sollicitatiebrief en cv. 

  • Ga heel scherp door de vacature. Omcirkel met je potlood alle belangrijke woorden én de gevraagde vaardigheden waar jij het verschil kan maken. Zet daar in je sollicitatiebrief keihard op in. Vind je het moeilijk om je vaardigheden en talenten te benoemen? Leer jezelf kennen in deze testjes van VDAB.
  • Klik door naar de website van het bedrijf. Verzamel info over de firma. Die bagage komt je zeker nog van pas tijdens de sollicitatieprocedure.
  • Begin aan je sollicitatiebrief, de kladversie. Voor inspiratie en belangrijke regels voor een klassieke  brief en cv surf je naar vdab. Kopieer de voorbeeldbrieven niet zonder meer.  Stel hem op in functie van de job die jij wil. Met een sollicitatiebrief wil je aandacht trekken. Dat doe je niet met cliché zinnen.
  • Geef je klassieke brief extra peper en zout met persoonlijke voorbeelden. Zoekt het bedrijf  ‘een jongere die goed kan organiseren’, schrijf dan niet: “Ik ben organisatorisch sterk.” Wel: “Elk jaar organiseer ik op het dorpsplein een themafeest waarop ik het hele dorp laat dansen. Door het succes moet ik volgend jaar uitwijken naar een grotere locatie.” Enkel als dat waar is, aja.
  • solliciteren-bierviltjeGa voor extra peper en zout. Wees creatief. Maak je in je vrije tijd geweldige filmpjes? Gebruik die skills en ga voor een sollicitatiefilmpje. Of naai je cv bij elkaar. Twee vliegen in een klap: je bewijst je talent en je valt op. Zorg wel voor kwaliteit en zorg dat je creatieve aanpak matcht met de bedrijfscultuur en de vacature. Een liedje inspelen om een advocatenbureau te charmeren, werkt wellicht contraproductief. Blijf jezelf. Een sollicitatie moet vooral echt zijn.
  • Laat je sollicitatie zeker nalezen. Feedback maakt je brief sterker. Slordige taalfouten spelen in je nadeel.
  • Brief klaar? Stuur hem op. Check je mailadres!  Sexybeest@hotmail.com of dikkeschelewendy@gmail.com klinkt grappig voor je vrienden, maar je toekomstige baas verslikt zich wellicht in zijn hete koffie. Check by the way ook eens je Facebookwall. Wat krijgt je nieuwe baas daar te zien?

En dan is het wachten. En tandenknarsen. Misschien word je uitgenodigd voor een gesprek. Houd ondertussen oren en neus open. Blijf rondsnuffelen. Van de eerste keer raak schieten is mooi, maar zeldzaam. Succes!

 

Reacties zijn gesloten.