Jobshopper Laura zocht en vond

Het was even slikken: we liepen al een paar jaar rond met het idee voor Roadies, toen we plots op een website botsten met een gelijkaardig idee. Op www.jobshopper.be vertelde Laura Van Bouchout (30) dat ze dertig jobs wilde uittesten voor haar dertigste. “Die blog had ik opgezet om te vermijden dat ik zou opgeven. Hoe luider je aan de wereld zegt dat je iets gaat doen, hoe harder je moet doorbijten als het wat moeilijker wordt.” Laura proefde dertig jobs, schreef er een schitterend boek over (Jobshopper) en vond, jawel, haar droomjob.

Laura: “Toen ik klaar was met het project, kreeg ik de vraag van een uitgeverij om er een boek over te maken. En terwijl ik dat aan het schrijven was, kreeg de uitgeverij de vraag van de redactie van GDL (het nieuwe magazine van Goedele Liekens) of zij nieuwe goeie pennen kenden. Ze tipten mij, en ik ben er meteen kunnen beginnen. Ik had trouwens ook al een week voor de redactie van Goedele gewerkt, dus ik wist waar ik me aan kon verwachten.”

Je bent nu dus journalist, maar hoe ver staat dat van je studies?jobshopper

Laura: “Ik studeerde sociaal-culturele agogiek, een richting die me waarschijnlijk in de sociale sector zou doen belanden. Maar toen ik kort voor m’n dertigste besefte dat ik m’n ding nog niet echt gevonden had, heb ik mezelf verplicht om zoveel mogelijk jobs uit te proberen. Een van die jobs was in een reclamebureau: een harde wereld waar ik van dacht dat ik er totaal niet zou passen. Tot ik mocht deelnemen aan een brainstorm voor een nieuwe campagne van een biermerk. Een geweldig fijne ervaring. Daaruit onthield ik dat ik graag creatief ben binnen afgebakende grenzen. Op basis van zo ’n ervaringen krijg je duidelijk zicht op je eigen profiel. Zo hebben de verschillende jobs ervoor gezorgd dat ik nu goed weet wat ik wel en wat ik niet wil doen. Trouwens: ik ben heel vaak aan de slag gegaan bij mensen die een heel andere job uitoefenden dan die waarvoor ze gestudeerd hadden. Uiteindelijk moet je toch heel vroeg kiezen…”

Hoe kijk je nu één jaar na het project terug op dat jaar?

Laura: “Dat is zonder twijfel het beste jaar uit mijn leven. Ik heb zo vaak de passie gezien van mensen die echt gelukkig kunnen zijn in hun job. Het is heerlijk om de juiste mens op de juiste plek te zien. Dat deed me geloven dat het echt de moeite is om daar zelf ook naar te zoeken. Uiteindelijk is loopbaan- en studiekeuzebegeleiding vaak een verhaal van lange gesprekken en testjes. Maar door die jobs te proberen leer je natuurlijk nog veel meer. Daarom vind ik het heel knap dat jullie met Roadies starten.”

Eerlijk: wij denken dat 40 jobs op een jaar wel leuk is maar ook mentaal heel erg zwaar…

Laura: “Dat heb ik helemaal niet zo ervaren, integendeel. Het gaf me net méér energie. Zoveel nieuwe prikkels, nieuwe mensen, dat is geweldig. Ik was natuurlijk gemotiveerd, want ik had een probleem dat ik wilde oplossen. Maar als het alleen daar om draaide, had ik beter 10 jobs getest. Op den duur weet je het ook niet meer, natuurlijk…”

Zijn er jobs die je wel wou doen maar die je niet gedaan hebt?

Laura: “Jazeker. Architect. Dierenarts. Er zijn natuurlijk jobs waar je niet aan kan beginnen zonder een heel lange opleiding. Soms kreeg ik ook wel eens kritiek: je fladdert maar wat rond, jongeren zijn niet echt meer gemotiveerd en hoppen dan meteen naar een volgende job… Dat snap ik wel. Maar net daarom zijn projecten als deze noodzakelijk: om meer mensen vroeg genoeg te laten nadenken over hun passies en hun keuzes. Uiteindelijk kreeg ik vooral heel veel mooie reacties. Onlangs nog mailde een vrouw me op de dag dat ze ontslagen werd. Het bedrijf waar ze werkte ging sluiten. Ze had m’n site bezocht, en besefte dat ze eigenlijk opnieuw moest doen wat ik gedaan had: op zoek gaan naar haar eigen passie.”

Reacties zijn gesloten.