Je eerste loon als slager

€1100*

Dit is het bedrag dat je verdient als je als zelfstandige slager worsten draait en preparé bereidt. Een zaak opbouwen kost veel geld. Het is goed mogelijk dat je de eerste maanden zelfs minder verdient.

* je hebt nul ervaring, bent niet getrouwd, en woont nog bij je ouders.

Maar het loon van een zelfstandige dat is iets speciaals. Als je een eigen zaak hebt, kan je verschillende zaken aftrekken van de belastingen: je auto, verbruik van elektriciteit en water, je gsm,… Vaste uren, dat bestaat niet echt als zelfstandige, je stopt pas met werken als het werk gedaan is. Je loon is erg flexibel: is het slecht weer en is het maar een magere markt, dan verdien je minder dan op een zonnige, drukke marktdag. Je moet ook nog zelf voor je pensioen sparen en betaald verlof, dat zit er ook niet in. Wil je op vakantie gaan, dan moet je veel werk op voorhand doen, zodat je achteraf niet met achterstand zit. Van je zuurverdiende centen betaal je veel belastingen en zorg je voor het loon van je werknemers. Er komt meer bij kijken dan wanneer je gewoon ‘in dienst’ werkt. Maar je werkt wel aan je eigen zaak en je bent je eigen baas.

Veel vrije uren of vakantie heeft een zelfstandige slager niet. Je zorgt voor je vlees en ook voor al het administratief werk, dat komt er na de werkdag dus nog bij. Op feestdagen draait de slagerij op volle toeren, met Kerstmis, Pasen en alle andere vleesfeesten is het razend druk. Vrijaf is dan niet mogelijk. Per jaar sluit slagerij Janssens drie weken haar deuren, dan mogen alle werknemers op vakantie. Naar Benidorm, of Duitsland het worstenland.

Ook zin om een eigen zaak te starten? Lees hier hoe je dat best aanpakt, of lees de tips die Maison Mademoiselle in haar blog geeft.

Naast een spijzig loon zijn er nog wat extra’s verbonden aan een job bij Slagerij Janssens:

  • een auto van de slagerij, reclame op de zijkanten inclusief. Ook de benzine zit in het pakket.
  • GSM, om op de markt vlees bij te vragen.
  • Altijd verse vleesjes en charcuterie, jummie

-Hanne-