Tuinarchitect Bert

coachbrecht
coachrond
  • buitenbeest
  • plantenfluisteraar
  • harde ploeteraar

Bert Neujens (36) is al heel zijn leven een buitenmens. Zeven jaar geleden startte hij zijn eigen zaak op, dat binnenkort officieel wordt omgedoopt tot ‘Tuinsfeer’. Sinds kort werkt hij met één vaste werkkracht. Als zelfstandige heb je nooit gedaan. Maar toch maakt Bert tijd vrij voor zijn twee dochters Lize en Mia, maar ook  om er eentje te drinken met zijn maten of contrabas te spelen bij ‘The Sangriola’s’.

Welke studierichting volgde je?
Bert:
“Tot mijn vierde jaar middelbaar heb ik aso gevolgd. Toen wist ik nog niet wat ik wilde worden. In het vijfde jaar wist ik het wel: ik wilde tuinarchitectuur studeren. Toen heb ik Tuinbouw (tso) gevolgd, want de hogere opleiding ‘Landschaps- en Tuinarchitectuur sloot daar perfect op aan. Ik ben nog steeds heel blij met deze keuzes.”

Ben je direct aan de slag gegaan als zelfstandig tuinarchitect?
Bert:
“Neen, eerst heb ik een pak ervaring opgedaan bij verschillende bedrijven. Ik heb gewerkt voor grote bedrijven die openbare parken aanleggen, voor kleine zelfstandigen die voor particulieren werken, maar ook in een tuincentrum. Op die manier heb ik op korte termijn heel veel geleerd. Tussendoor ben ik als tuinarchitect in bijberoep beginnen werken. Dankzij de eigenaars van het tuincentrum ben ik zelfstandige kunnen worden. Aangezien zij bijna gingen stoppen met de zaak, heb ik hun klantenbestand over gekregen.”

Je hebt iemand die voor je werkt. Wat maakt hem een goede werknemer en jou een goede werkgever?
Bert:
“In het begin werkte ik altijd alleen maar dat was het toch niet hoor. Ik heb iemand nodig om tegen te praten, en om plezier mee te maken. Het is natuurlijk wel belangrijk dat het werk goed gebeurt en liefst met veel enthousiasme. Ik heb graag nieuwsgierige werknemers, die graag bijleren, maar ook niet vies zijn van prutswerkjes die minder leuk zijn. Als werkgever moet je respect hebben voor je werkvolk, maar ik verwacht ook dat van hen dat ze respect hebben voor mij als baas.”

– Brecht –