Stewardess Shana

hanne en coach
shanacoach
  • engeltje
  • safety checkster
  • multiple inzetbaar

Op haar zestiende vloog stewardess Shana De Brabanter (21) voor het eerst. Toen ze de stewards bezig zag, wist ze direct wat ze later wou worden: stewardess. Die droom is nooit verdwenen en ondertussen uitgekomen. Nu staat Shana al bijna twee jaar te glunderen als stewardess bij JetairFly. Iedere vlucht opnieuw haalt ze het onderste uit haar kan om de passagiers een zo goed mogelijke vlucht te laten beleven.

Heb je voor deze job nog een andere job gehad?
Shana:
“Neen. Onmiddellijk na mijn middelbare studies (Sociaal technische wetenschappen) wou ik aan de slag gaan als stewardess. Vooraleer ik me kandidaat stelde voor de opleiding van Jetairfly, heb ik eerst nog privé-lessen Frans gevolgd. De selectieproeven zijn niet te onderschatten, en uiteraard moet je enkele vreemde talen goed beheersen. Maar het is me gelukt. Ondertussen werk ik bijna twee jaar als stewardess. Een vast contract heb ik nog niet maar hopelijk komt dat snel. Sowieso moeten we elk jaar opnieuw een opleiding volgen waarvoor je opnieuw moet slagen.”

Welke kwaliteiten heb je nodig om deze job goed en graag te doen?
Shana:
“Je moet heel sociaal en vriendelijk zijn om alle passagiers een aangename en risicoloze vlucht te garanderen. Je talenkennis moet ook zeer goed zijn. Als je niet bereid bent om flexibele uren te werken, houd je deze job niet vol. Iedere vlucht vertrekt op een ander tijdstip, ook tijdens het weekend. Als je vijf seconden te laat komt, verlies je punten voor je permanente beoordeling. In het midden van de maand en op het einde krijg je telkens je werkschema voor de komende twee te horen. Maar je moet vooral op een kalme manier kunnen handelen wanneer er noodsituaties uitbreken. Deze competentie leer je voor een stuk tijdens de opleiding van stewardess, maar je moet die toch ook wel wat in jou hebben. Stresskippen zullen zeker en vast niet slagen voor de opleiding.”

Is je leven veranderd door deze job te doen?
Shana:
“Het was natuurlijk een hele aanpassing toen ik begon te werken. Ik had helemaal geen bioritme meer en mijn thuissituatie en sociaal leven veranderde enorm. Ik ben zelfs steunkousen beginnen dragen omdat ik last had van zware benen. Maar zonder het te beseffen, ben ik enorm gegroeid als persoon: ik ben veel socialer geworden. Ik merk dat ik nu veel sneller een gesprek zal starten met iemand die ik amper ken en dat vind ik echt geweldig.

– Brecht –