Leraar Lotte

Roadies - Leraar
lot
  • gebarentaler
  • leraar-maar-ook-niet
  • woordspeler

Lotte Van Buren (31) was eigenlijk niet van plan om leraar te worden. Als werkzoekende kreeg ze een aanbieding van VDAB om Nederlands te doceren aan anderstaligen. Ze besloot om dat toch maar eens te proberen. En zie, ondertussen doet ze de job al zes jaar, en met volle overgave. Nog niet veel mensen gezien die zich zo in een job smijten, zelfs letterlijk.

Wat heb je gestudeerd?
Lotte: “Na het secundair heb ik Taal- en Letterkunde (toen: Germaanse Talen) gevolgd. Na deze opleiding was ik nog niet klaar voor het echte werkleven. Ik wilde graag nog Moraalwetenschappen volgen. Mijn ouders vonden dat maar niets en zagen het niet echt zitten om op te treden als sponsors. Ze wilden graag dat ik de lerarenopleiding volgde. Uiteindelijk heb ik de twee gecombineerd. Ik heb nooit echt een concrete droomjob voor ogen gehad.”

lot in klasWat vind je leuk aan de job?
Lotte: “Het is super om voor een groep enthousiaste volwassenen te staan. Elke dag ben ik een beetje hun held want door mijn lessen kunnen ze communiceren met anderen: in de winkel, met een buur, met een klasgenoot. Naast leraar zie ik mezelf ook als maatschappelijk werker. Het is net die combinatie die veel voldoening geeft.”

Heeft de job je als mens veranderd?
Lotte: “Ik hoop van niet. Ik wil geen karikatuur van mezelf worden. Wanneer ik mezelf begin te herkennen in een zogeheten typische leraarsprofiel, dan stop ik er mee, direct. Mijn lief zegt nu soms al eens: ‘Lotte, ge moogt dialect klappen wih.’”

– Brecht –