Drukker Maxime

brecht en coach
coachrond
  • getunede drukker
  • detailspotter
  • regenboogkijker

Maxime Simons (24) kon niet onmiddellijk aan de slag met zijn diploma van drukker. Zijn eerste centen verdiende hij tijdens de week als magazijnier en tijdens het weekend als barman. Tussenin solliciteerde hij verder en vond werk bij drukkerij Albe De Coker. Ondertussen is hij er al vier jaar drukker. Stiekem hoopt hij op een carrière als meestergast. Ondertussen is hij zoet met zijn vrouw en hun kind Yoni dat twee maand oud is.

Welke studierichting heb je gevolgd?
Maxime:
“Mijn eerste twee jaren van het secundair onderwijs in het ASO, heb ik gedubbeld. Iedereen wist dat er iets moest veranderen, dus moest ik bepalen welke nieuwe richting ik wilde inslaan. Ik wist dat ik iets met kleuren[A2] wou doen. KSO was een optie maar uiteindelijk bleek die veel te artistiek voor mij. Tijdens een busrit hoorde ik van een maat dat je tijdens je secundaire opleiding al voor drukker kon studeren[A3] . Dus ben ik grafische technieken gaan studeren. En zo sta ik hier dan, aan de drukpers.”

Welke kwaliteiten heb je nodig om deze job goed en graag te doen?
Maxime:
“Je moet oog voor detail hebben, en heel scherp kunnen kijken. Net alsof je een natuurlijke drang hebt om constant te streven naar perfectie. Elk drukwerk moet gewoon perfect zijn. Dat is het minste dat de klant verwacht. Je moet ook wel geduldig kunnen zijn, want hoe de drukpersen werken, heb je niet altijd volledig in de hand. Soms loopt er wel iets fout, en dan moet je opnieuw beginnen, met veel geduld.”

Wat is je favoriete moment van de werkdag of wat je favoriete shift?
Maxime:
“Onze drukkerij werkt met shifts: of je hebt de vroegen of de laten. Mijn favoriet moment is de shiftwissel, wanneer ik een praatje kan maken met mijn voorganger, of beter, met mijn opvolger. De vroege is mijn lievelingsshift. Ook al moet ik heel vroeg opstaan, na de werkuren heb ik nog een hele dag over om allerlei dingen te fixen.”

Welk moment vergeet je liever zo snel mogelijk?
Maxime:
“Vorig jaar hebben we een blokje dat dient om de inkt tegen te houden, vergeten terug te steken in de drukpers. De volgende ochtend ontdekten we dat er 250 liter inkt gelekt was. Een hele week lang hebben we gekuist, vijsje per vijsje alle vlekken verwijderd. Aangezien inkt enkel door UV-licht droogt, was dit echt een rotjob.”

– Brecht –